Udruženja "Akcija" na Međunarodnoj konferenciji "Neutralno" u Novom Sadu

Udruženja "Akcija" na Međunarodnoj konferenciji "Neutralno" u Novom Sadu

18.05.2018 - 12:12

U organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" 9. i 10. maja u Novom Sadu održana je Međunarodna konferencija "Neutralno". Saradnica Udruženja "Akcija" na projektu "Domovi kulture u BiH – izgubljena mjesta emancipacije i zajedništva", arhitektica Lejla Kreševljaković, učestvovala je na ovoj Međunarodnoj konferenciji kao predstavnica Udruženja "Akcija".

Tema Međunarodne konferencije "Neutralno" bila je Dijalog o novim kulturnim prostorima, a cilj je bio predstaviti različite modele kulturnih prostora u Evropi i regionu. Konferencija je ugostila kulturne djelatnike nekih od najuspješnijih kulturnih organizacija iz Njemačke, Austrije, Francuske, Švedske, Italije, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Izlagači su kroz četiri panela i dvije radionice upoznali učesnike i učesnice sa različitim pristupima i modelima u upravljanju i održivosti kulturnih prostora.

Lejla Kreševljaković uzela je učešće na panelu pod nazivom Redefinisanje uloge kulturnih centara - kako se menja Balkan, a pored nje, sudionici ovog panela bili su Antun Sevšek (Savez udruga "Operacija grad", Zagreb, Hrvatska), Selman Ćorović ("Layerjeva hiša", Kranj, Slovenija) i Milan Vračar (Asocijacija "Kulturanova", Novi Sad, Srbija). Kreševljaković je prezentirala rezultate istraživanja institucinalnih reformi lokalnih domova kulture u Sarajevu te njihovog utjecaja na promjenu sadržaja, sa posebnim akcentom na kulturne sadržaje. Ona je govorila i o društveno odgovornoj arhitektonskoj praksi, zaključivši da ukoliko kulturni centri nastaju na temelju osluškivanja i ispunjavanja istinskih potreba zajednice, pokreće se energija potrebna za akciju, koja je imanentni dio procesa razvoja kulturnih centara. Temat ovog panela ticao se i uzajamnih utjecaja kulturnih politika i kulturnih praksi u regionu kao i pitanja da li redefiniranje uloge kulturnih centara na Balkanu podrazumijeva novo pozicioniranje u odnosu na promjenu u polju rada i ekonomije.

Dio zaključka panela jeste da kulturni centri na Balkanu djeluju u kontekstu koji posjeduje mnogo zajedničkih značajki, te da su njihovo povezivanje i saradnja prirodni procesi. Aktivistička djelovanja i procesi formiraju i razvijaju sve aktere, te podstiču njihovu suštinsku komunikaciju. Redefiniranje uloga odvija se u pravcu transformacije iz kulturnih u društveno–kulturne ili community centre, upravo na temelju osluškivanja novih potreba zajednica. Jednu vrstu ovakvih centara zajednice na Balkanu imale su u obliku domova kulture, čiju tradiciju participativnosti ne treba odbacivati, već je potrebno iskoristiti njen veliki potencijal za reinterpretaciju u današnjim okolnostima.