U selu Ružica održana digitalna diskusija o raznolikosti i inkluziji u obrazovanju

U selu Ružica održana digitalna diskusija o raznolikosti i inkluziji u obrazovanju

07.06.2021 - 06:52
Ružica

Dječji put: raznolikost i inkluzija u obrazovanju online je diskusija koja je u Studiju Selma Selman u selu Ružica kraj Bihaća okupila mlade predstavnike i predstavnice romske zajednice koji kroz različite inicijative rade na kreiranju drugačije budućnosti za ovu diskriminiranu zajednicu.

Online diskusija kojoj su prisustvovali mladi predstavnici i predstavnice romske zajednice te civilnog društva i obrazovne zajednice koji svojim radom unapređuju stanje obrazovanja u romskoj zajednici u Bosni i Hercegovini (BiH), održana je u utorak, 25. maja 2021. godine. Ovom prilikom, troje mladih predstavnika i predstavnica romske zajednice koji trenutno pohađaju srednju i osnovnu školu, govorili su o svojim perspektivama za budućnost te planovima koje za sebe ostvaruju. U diskusiji je učestvovala i Dragica Biuković, predstavnica Humanitarnog udruženja “Alfa'' iz Bihaća, koja je predstavila rad udruženja te objasnila važnost individualnog angažmana u lokalnoj zajednici pri radu na poboljšanju broja djece iz romske zajednice koja pohađaju osnovne i srednje škole kao i prilika koje im se nude te kontinuiranom radu sa porodicama kao i obrazovnim institucijama kako bi se na adekvatan način adresirali problemi diskriminacije, izostanka strukturalne podrške te neinkluzivnih normi. “Najvažnije je biti individualno uključen” - istakla je. Diskusiju su zajedno moderirale Hana Ćurak, sociologinja i koordinatorica odnosa sa javnošću i Selma Selman, umjetnica i aktivistica koja je kroz razgovor predstavila i svoju inicijativu za obrazovnu inkluziju, “Marš u školu”, koja djeci iz romske zajednice omogućava školovanje i obroke u školi. “Ovom incijativom, nastoji se riješiti problem nepohađanja škole u zajednici. Kroz stipendije radimo i na sprječavanju preuranjenih brakova” - istakla je Selman. Diskusiji je prisustvovalo više od trideset predstavnica i predstavnika različitih organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, kao i osoba iz kulturnog, umjetničkog i obrazovnog života Bosne i Hercegovine. Njihovi iznimni doprinosi diskusiji bili su usmjereni na problematiziranje efikasnosti koordinacije između različitih nivoa vlasti te izostanku strukturalne podrške i suradnje sa civilnim akterima. Predstavnici Udruženja građana Otaharin iz Bijeljine ovom prilikom su kroz diskusiju također istakli važnost evropskih standarda za građane i građanke BiH, a drugi učesnici i učesnice naglasili da je usklađivanje preporuka Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije ECRI i Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina za Bosnu i Hercegovinu sa zakonskim okvirom naše zemlje te konstantna evaluacija, ispitivanje i implementacija ovih preporuka ključna za održivost projekata i inicijativa koje nastoje raditi na inkluziji i raznolikosti. Oni su također istaknuli pozitivne primjere inicijativa i uspješnih predstavnika romske zajednice iz svojih lokalnih zajednica te ponudili svoju podršku mladima koji su prisustvovali diskusiji.

Ovaj događaj implementirao se u okviru projekta “Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice”, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”. Posebni programi realizirani su uz podršku Univerziteta u Sarajevu.

 


 

 

 

 

 

 

 

Udruženje „AKCIJA“ korisnik je zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Stavovi izraženi u ovom tekstu odgovornost su autora i ne predstavljaju zvanične stavove Evropske unije i Vijeća Evrope.