PUBLIKACIJA: "The Rise Of Community Economy: From Coworking Spaces to Multifactory Model"

Aktuelno

PUBLIKACIJA: "The Rise Of Community Economy: From Coworking Spaces to Multifactory Model"

25.10.2018 - 09:35
Kategorija: 
Publikacije

Početkom oktobra u Sarajevu je predstavljena publikacija pod nazivom “Uspon kolaborativnih ekonomija- Od coworking prostora do multifactory modela” čiji su autori Lorenza Salati i Giulio Focardi iz organizacije R84, a koju je u sklopu projekta Tandem Europe izdalo Udruženje AKCIJA. Centralni koncept kojeg knjiga promoviše je “multifactory”, novi tip produktivnog i kolaborativnog prostora u kulturnom sektoru. Kao zajednički radni prostor razlikuje se od modela "coworking prostora" ("hub" ili "desk farm") kao "zajednica sa svrhom" gdje su ključni faktori: umjetničke i privredne djelatnosti, besplatan pristup zajedničkim resursima i slobodna razmjena znanja. Iz tog razloga, multifactory proizvodi više vrijednosti nego skup kompanija i potpuno je novi entitet koji lokalnim vlastima i institucijama omogućuje interakciju s jednim privrednim i društvenim agentom. Radi se o zajedničkom radnom prostoru unutar zgrada bivše rafinerije u velikoj industrijskoj zoni grada Mantove. R84 Multifactory je prostor od 7000 kvadratnih metara za umjetnike, freelancere, zanatlije, udruženja koja se bave kulturom i male poduzetnike. U martu 2017. sklopili su ugovor na  šest godina (plus 6) o besplatnom najmu, direktno od vlasnika zgrade. 

Kratke biografije autora knjige:

Lorenza Victoria Salati je magistrica političkih znanosti (s fokusom na ekonomsku historiju), te rediteljica dokumentarnih filmova koji se temelje na vizuelnoj antropologiji. Suosnivačica talijanske firme Osun WES, i inicijatorica i potpredsjednica R84 Multifactory Mantova.

Giulio Focardi je magistar ekonomske historije u čijem istraživačkom fokusu su kolaborativna i društvena ekonomija. Radio je na projektima urbane regeneracije, razvijajući lokalne projekte s malim preduzećima, obrtnicima, umjetnicima i menadžerima u kulturi. Suosnivač i CEO firme Osun WES, i predsjednik odbora R84 Multifactory Mantova.

Saradnju R84 i Udruženja AKCIJA omogućio je Tandem Europe, inicijativa Evropske kulturne fondacije (Amsterdam) i MitOst e.V. (Berlin) za društvenu inovaciju i promjenu posredstvom kulture, a organizaciju debate, te izdavanje publikacije podržali su FODBiH i Heinrich Boell Stiftung BiH.

Publikaciju "The Rise Of Community Economy: From Coworking Spaces to Multifactory Model" možete preuzeti u pdf formatu ovdje.